Nike Blazer, adını Nike’ın kurulduğu yer olan Portland’ın basketbol takımından, yani Portland Trail Blazers’dan alıyor ve böylece ilk basketbol ayakkabısı olarak 1973’de çıkıyor. 9 yıllık firma, sadece 2 senedir Nike olarak devam ediyordu. 1971’de yeni logoları ve adlarıyla birlikte reklama ihtiyaçları olduklarının farkındalardı. Şimdiye kadar sadece koşu ayakkabıları üreten firma, açılmaya ve kendisi için yeni bir pazara giriş yapmaya kara verdi ve basketbol ayakkabısı olan Nike Blazer’ı yaptı. Asıl amaçlarının reklam olduğunu hiç unutmayan Nike, Blazer modelini yaparken sade ve Swoosh’un öne çıktığı bir tasarımı tercih etti, ileride birçok iş birliği yapacak olan ayakkabının tasarımında tek odak swoosh olarak kaldı ve her fotoğrafı reklam olarak kullanılabilir hale geldi.
Nike Blazer’ın Basketbol Kariyeri
Nike Blazer Mid, sert tabanı, örgü dili ve ayağı çevreleyen deri kumaşı ile zamanın en iyi teknolojilerini barındırıyordu. Daha Nike Air çıkmadan 5 sene önce bile kullandığı teknolojilerle NBA’de rakipleri olan Adidas ve Converse’e karşı gelmeye başlamıştı. NBA’in o dönemki önde gelen isimlerinden, sahadaki havalı tavrıyla bilinen, San Antonio George Gervin’le anlaşan Nike, bundan sonra George Gervin’in neredeyse her fotoğrafını reklam olarak kullanabileceklerdi.
Nike Blazer Player Edition
Player Edition ayakkabılar, ayakkabı markalarının sponsoru oldukları basketbolcular için yaptıkları özel renk çeşitleri oluyor. Bu ayakkabılar genelde sınırlı sayıda oldukları için koleksiyon değeri taşıyor, aynı zamanda bu hamle sayesinde markalar oyuncuya olan bağlılığını ve desteğini de topluluğa göstermiş oluyor.
Player Edition’ı günümüzde anlatmak kolay, 70’lerde Nike ilk oyuncuya özel ayakkabısı olan Nike Blazer ‘ICEMAN’ ’i yaparak bu modaya öncülük etmiş oldu. Bu modelin özelliği ise topuk kısmında yer alan NIKE yazısı yerine ICEMAN yazmasıydı. Sadece George Gervin’e resmi olarak verilen ayakkabılar hiçbir zaman satışa çıkmadı.
Nike Blazer’ın Basketbol Sahalarından Ayrılışı
Nike’ın marka değerinin arttığı bu dönemde sonra Air tabanlı ayakkabıların üretime çıkması ve daha rahat olduğu için daha fazla ilgi görmesiyle birlikte Nike Blazer ayakkabılar yavaş yavaş basketbol sahalarından ayrılmış oldu. 2005’de ise Lance Mountain’in duyurusuyla birlikte, basketbol severlerin gözünden düşen, Nike Blazer, Nike SB’ye geçmiş oldu. Ahşap basketbol sahaları için yapılmış tabanı aynı zamanda kaykaylara da uyuyordu, hatta sadece tabanı değil kumaşı da kaykaycıların yaptığı hareketlere kolaylık sağlıyordu. Böylece birkaç küçük değişiklikle Nike Blazer, Nike SB’nin bir ürünü olmuş oldu ve günümüzde hala en iyi modellerden biri olarak görülüyor.
Nike Blazer İş Birlikleri
Nike Blazer modeli sade yapısıyla tasarımcılar tarafından bir tuval olarak görülmeye başlandı. Yazının devamında sizlere Nike Blazer’ın en iyi iş birliklerinden bazılarını yazıyor olacağım.
Nike Blazer x Supreme
Nike Blazer’ın kaykay topluluğuna hitap etmesiyle birlikte, 2006 yılında pazarın önde gelen firmalarından Supreme’de bu iş birliğini kaçırmak istemedi. Daha öncesinde Nike SB Dunk’lar için ortaklık yapan iki firma bu sefer Nike Blazer için kollar sıvadı. Kırmızı, beyaz ve siyah Nike Blazer mid olmak üzere 3 renk çeşidi olarak çıkan ayakkabının arkasında Gucci’den esinlenilmiş şerit ve yapay yılan derisi Swoosh ile lüks bir görüntü elde edilmiş. Bu iş birliği son Nike Blazer, Supreme iş birliği olmadı, ileriki yıllarda Supreme bu sefer de Nike Blazer Low’lar için bir iş birliği yaptı.
Nike Blazer x Sacai
Nike, Blazer modelleri için 2019 yılında yeni bir sokak giyimi markasıyla iş birliğine gitti. Temel olarak bu ortaklığın tasarımı her şeyi çifte çıkarmaktı, çift dil, çift bağcık, çift taban ve çift swoosh.
Nike Blazer x Off-White
Nike’ın en büyük ortaklıklarından biri olan Off-White 2017 yılında başladı. Nike Blazer mid x Off-White 9 Eylül 2017’de satışa çıkan 9 ayakkabıdan biriydi. Günümüzde 1500$ civarında satılan ayakkabı başlayan Blazer x Off-White iş birliği ileriki yıllarda da farklı renk çeşitleri ile devam etti (toplam 6).
Nike Blazer, Nike’ın her zaman yenilikçi, inovatif ve normların dışına çıkmayı hedefleyen bir marka olduğunun bir örneği diyebiliriz.70’lerde NBA’de giyilen ayakkabılar arasında en ileri teknolojiyi kullanan ayakkabı, sonrasında basketbolculardan ilgisini kaybetse de tasarımı ve yapısı sayesinde kaykaycılar tarafından sahiplenildi ve günümüzde hala satılan ve yeni iş birlikleri gelen bir ayakkabı haline geldi.